czwartek, 24 maja 2012

rolada smietanowa jagodowo- winogronowa


Absolutnie fantastyczna porcja slodkosci dla kazdego lasucha.
Bardzo serdecznie polecam wszystkim, tym, ktorzy rolady wypiekają stale jak i tym, ktorzy dopiero planują zabawe ze slodką roladą.
Propozycja połączenia lekkiego biszkoptowego ciasta z masą smietanową z dodatkiem mascarpone, wzbogacona konfiturą jagodową i slodkimi winogronami.


Biszkopt jak zwykle od Paulinki

http://kotlet.tv/szybki-biszkopt

niepelna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Bialka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei zoltka, miksując a nastepnie przesianą mąke z proszkiem do pieczenia oraz wode. Mieszamy lyzka.
Pieczemy w duzej formie wylozonej papierem do pieczenia,( najlepiej, zeby papier wystawal poza boki blaszki- bedzie latwiej wyjac goracy biszkopt) w temp 200 stC ok 17 min.
Upieczony biszkopt przekladamy chwytajac za papier na sciereczke posypana cukrem pudrem, sciągamy papier i zwijamy biszkopt w rolade razem ze sciereczką.




masa

250 g smietany kremowki
250g serka mascarpone
lyzeczka zelatyny rozpuszczona w 2 lyzkach wody
2 lyzki cukru

konfitura jagodowa
winogrona

Smietane mocno schladzamy i ubijamy z cukrem , dodajemy zelatyne i serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gladkiej masy.

Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy konfiturą, nakladamy mase i winogrona , zwijamy juz bez sciereczki. Zwinięta rolade zawijamy folią i schladzamy w lodowce.
Zycze wszystkim smacznego i goraco zachecam do wypiekania rolad.
Robi sie je blyskawicznie, wygladają ciekawie i są bardzo smaczne.
O mozliwosciach kombinacji z nadzieniem juz nie wspomne.



11 komentarzy:

  1. Rolada zdecydowanie w moim guście! Musi być przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzikowiec- bardzo sie ciesze i namawiam do wypiekania
    mojetworyprzetwory- dziekuje i polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodowa pyszność, bardzo zachwyca i przepysznie wyglada !

    OdpowiedzUsuń
  4. Samantha- smakuje wybornie wiec zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna rolada! Wspaniale CI one wychodzą. :)
    Pozdrowienia Basiu:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko dziekuje i bardzo goraco zachęcam

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna ta rolada, a biszkopt od Pauliny jest faktycznie niezawodny :) Też zawsze wybieram właśnie biszkopt os Pauliny na roladę.

    OdpowiedzUsuń
  8. urtica- swieta prawda i niezmierna wygoda miec taki pewny przepis pod reka..

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje rolady są zjawiskowe .Wszystkie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. lutka- dziekuje,daleko mi do idealu ale ciagle sie ucze...

    OdpowiedzUsuń