czwartek, 24 maja 2012
rolada smietanowa jagodowo- winogronowa
Absolutnie fantastyczna porcja slodkosci dla kazdego lasucha.
Bardzo serdecznie polecam wszystkim, tym, ktorzy rolady wypiekają stale jak i tym, ktorzy dopiero planują zabawe ze slodką roladą.
Propozycja połączenia lekkiego biszkoptowego ciasta z masą smietanową z dodatkiem mascarpone, wzbogacona konfiturą jagodową i slodkimi winogronami.
Biszkopt jak zwykle od Paulinki
http://kotlet.tv/szybki-biszkopt
niepelna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Bialka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei zoltka, miksując a nastepnie przesianą mąke z proszkiem do pieczenia oraz wode. Mieszamy lyzka.
Pieczemy w duzej formie wylozonej papierem do pieczenia,( najlepiej, zeby papier wystawal poza boki blaszki- bedzie latwiej wyjac goracy biszkopt) w temp 200 stC ok 17 min.
Upieczony biszkopt przekladamy chwytajac za papier na sciereczke posypana cukrem pudrem, sciągamy papier i zwijamy biszkopt w rolade razem ze sciereczką.
masa
250 g smietany kremowki
250g serka mascarpone
lyzeczka zelatyny rozpuszczona w 2 lyzkach wody
2 lyzki cukru
konfitura jagodowa
winogrona
Smietane mocno schladzamy i ubijamy z cukrem , dodajemy zelatyne i serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gladkiej masy.
Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy konfiturą, nakladamy mase i winogrona , zwijamy juz bez sciereczki. Zwinięta rolade zawijamy folią i schladzamy w lodowce.
Zycze wszystkim smacznego i goraco zachecam do wypiekania rolad.
Robi sie je blyskawicznie, wygladają ciekawie i są bardzo smaczne.
O mozliwosciach kombinacji z nadzieniem juz nie wspomne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rolada zdecydowanie w moim guście! Musi być przepyszna!!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie! Pycha!
OdpowiedzUsuńDzikowiec- bardzo sie ciesze i namawiam do wypiekania
OdpowiedzUsuńmojetworyprzetwory- dziekuje i polecam
Jagodowa pyszność, bardzo zachwyca i przepysznie wyglada !
OdpowiedzUsuńSamantha- smakuje wybornie wiec zapraszam
OdpowiedzUsuńŚliczna rolada! Wspaniale CI one wychodzą. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Basiu:*
Majanko dziekuje i bardzo goraco zachęcam
OdpowiedzUsuńŚliczna ta rolada, a biszkopt od Pauliny jest faktycznie niezawodny :) Też zawsze wybieram właśnie biszkopt os Pauliny na roladę.
OdpowiedzUsuńurtica- swieta prawda i niezmierna wygoda miec taki pewny przepis pod reka..
OdpowiedzUsuńTwoje rolady są zjawiskowe .Wszystkie !!!!!
OdpowiedzUsuńlutka- dziekuje,daleko mi do idealu ale ciagle sie ucze...
OdpowiedzUsuń