czwartek, 17 maja 2012

Warzywne enchiladas


Dzis kolejna odslona pysznych tortilli zapiekanych w piekarniku.
Poprzednie byly z mięskiem

http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/03/enchilada-z-kurczakiem.html

a dzisiaj wersja z warzywami i pieczarkami.



skladniki

gotowe tortille -mozna zrobic samemu, bedzie z pewnoscia zdrowsze ale zajmie wiecej czasu
pieczarki- uzylam ok 400g
2-3 cebule
papryka - u mnie czerwona
pomidory - 2 duze
salata lodowa - mala glowka, jeszcze sporo zostalo
sos chilli slodki
ketchup
ser zolty starty na tarce


Pieczarki oczyszczone i pokrojone podsmazamy na oleju, podobnie robimy z cebulą.
Papryke i pomidory kroimy, salate rozdrabniamy na male kawalki, mieszamy z lyzka oliwy z oliwek i szczypiorkiem.
Gotowe placki tortilli smarujemy sosem chilli, nakladamy pieczarki z cebulą , papryke i pomidorki oraz posypujemy salatą.


Tak przygotowane tortille zwijamy w ruloniki i ukladamy w naczyniu zaroodpornym. Nastepnie polewamy je ketchupem i posypujemy zoltym serem.


zapiekamy w piekarniku w 180 st C do momentu, az ser sie ladnie roztopi i nieco przyrumieni.


gotowe- mozemy zajadac





11 komentarzy:

  1. łał! Jak to kusząco wygląda!;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu- dziekuje i polecam, smakuje wg mnie wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeny, a ja taka głodna jestem w pracy. Na pewno w weekend zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym tego nie zjadła.... Mało farszu, sosu też. Nie mogłabym jeśc tak na sucho. Dzisiaj sama sobie piekłam w wersji wege to po wyjęciou z piekarnika jeszcze dodatkowo sosem polewałam..... Tak na sucho to nie moze być smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie przyszło ci do głowy, że każdemu może smakować coś innego?!

      Usuń
  5. Anetko- wyobrazam sobie, jak to jest przegladac w pracy blogi majac do dyspozycji jakąs kanapke, ale pewnie po powrocie bedzie pyszny obiadek...
    Anonimowy- ja nie polewalam dodatkowo, poniewaz cebulka i pieczarki podsmazane na oleju nie byly suche
    secundo- salata byla wymieszana z oliwa z oliwek- dodatkowa porcja wilgoci
    tertio- roztopiony ser tez nie byl suchy, jednak moi domownicy dodatkowo polali sobie tortille ketchupem, wiec w tej kwestii mozna sobie dogadzac wedle woli. Farszu nie moglam dac więcej, bo zwyczajnie tortilla nie dala sie zwinąc w rulonik, farsz wyplywal bokami, wiec dalam tyle, by bylo dobrze. DZieki za uwagi, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się:). Powiem Ci,że raz kupiłam tortille i raz robiłam takie danie,ale jakoś nam średnio posmakowało zawinięte w tortille. Może są jakieś inne, lepsze? Nie wiem. Od tamtej pory nie kupuję, ale chyba powinnam spróbować raz jeszcze, no nie?:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, przyznam, ze ja tez przymierzalam sie do tortilli niczym pies do jeza. Po pierwszym razie nie bylam zachwycona, ale moim domownikom bardzo smakowalo, wiec kiedy mąz sam kupowal spody do tortilli trzeba bylo wykorzystac. Teraz sama chetnie kupuje i jem...buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu ależ kusisz, pysznie to wyglada:) muszę kiedyś zrobic takowe moim chłopakom:) buziaczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Musze to zrobić! Podobno pycha lepsze niz w chlebkach pita:) Zapisuję przepis:) Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolus- ja juz sie przekonalam do tortilli, na początku mialam opory, buziaki ogromne
    Jolunia- najpierw wracaj do zdrowia a do kuchni jak juz wszystko bedzie ok.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń