środa, 16 maja 2012
nieklopotliwy i bardzo smaczny chlebek z dodatkiem piwa
To, co w chlebach lubie najbardziej- czyli chrupiaca skorka, regularny, pyszny miązsz a w dodatku nie trzeba mu poswięcac wiele pracy,jedynie czasu, gdyz wyrasta w nocy.
skladniki
3 szklanki mąki chlebowej
1/4 lyzeczki drozdzy instant
1,5 lyzeczki soli
3/4 szklanki wody w temp pokojowej
1/4 szklanki piwa o lagodnym smaku
1 lyzka octu winnego
Wymieszac drozdze,mąke i sol. Dodac piwo, wode i ocet. Łyzką zamieszac kilka razy do połączenia skladnikow.
Przykryc folią i odstawic do wyrastania na 8- 14 godz.
Przelozyc na oproszony mąką blat i zagniesc ok 15 razy.
Przelozyc do wysmarowanej maslem i oproszonej bulką tartą keksowej.
Zostawic do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objetosci.
Piec w 220 st 15 min, obnizyc temp do 200 st i dopiekac pol godziny.
Studzic na kratce.
zapraszam na kromeczke
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeszcze chlebka z dodatkiem piwa nie piekłam. Bardzo ciekawy i intrygujący przepis :-)
OdpowiedzUsuńManoria- dla mnie to tez byl debiut w tej materii, ale poniewaz ciekawosc wzięla gore, wyprobowalam i z czystym sumieniem polecam.
OdpowiedzUsuńMa piękny miąższ. Z pewnością smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńSłowo niekłopotliwy przekonuje mnie wystarczająco;)
OdpowiedzUsuńMajanko- bardzo nam zasmakowal, polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna- calkiem nieklopotliwy, wystarczy kilka razy zamieszac- zadnego wysilku a efekt bardzo pozytywny.
Świetny i prosty przepis na chlebuś!A takie lubimy! :)
OdpowiedzUsuńBon Appetit- oj lubimy, zwlaszcza jesli chodzi o taki codzienny, szybki chlebek
OdpowiedzUsuńBasiu ten chlebuś jest cudowny w przekroju:) ....a chrupiąca skórkę i ja uwielbiam:) buziaczki
OdpowiedzUsuńZrobiłam...jest pyszny...
OdpowiedzUsuńJolus, sama sie zdziwilam, ze taki dobry..
OdpowiedzUsuńBozenko- tez tak mysle, a skoro nam smakuje to warto polecac innym.
Z chęcią bym się poczęstowała tak przepysznym chlebkiem, pięknie wyrośnięty i ta chrupiąca skórka wymarzona, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantha- polecam serdecznie, bo choc zwykly drozdzowiec to smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńswietny chlebek
OdpowiedzUsuńNiesamowity ma miazsz..wiesz wyglada jakbys dlugo i cierpliwie go wyrabiala, a tutaj w sumie zagniotlas go tylko kilka razy, a jaki efekt niesamowity!:)