środa, 16 maja 2012

nieklopotliwy i bardzo smaczny chlebek z dodatkiem piwa


To, co w chlebach lubie najbardziej- czyli chrupiaca skorka, regularny, pyszny miązsz a w dodatku nie trzeba mu poswięcac wiele pracy,jedynie czasu, gdyz wyrasta w nocy.


skladniki

3 szklanki mąki chlebowej
1/4 lyzeczki drozdzy instant
1,5 lyzeczki soli
3/4 szklanki wody w temp pokojowej
1/4 szklanki piwa o lagodnym smaku
1 lyzka octu winnego


Wymieszac drozdze,mąke i sol. Dodac piwo, wode i ocet. Łyzką zamieszac kilka razy do połączenia skladnikow.
Przykryc folią i odstawic do wyrastania na 8- 14 godz.
Przelozyc na oproszony mąką blat i zagniesc ok 15 razy.
Przelozyc do wysmarowanej maslem i oproszonej bulką tartą keksowej.
Zostawic do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objetosci.
Piec w 220 st 15 min, obnizyc temp do 200 st i dopiekac pol godziny.
Studzic na kratce.


zapraszam na kromeczke

13 komentarzy:

  1. Jeszcze chlebka z dodatkiem piwa nie piekłam. Bardzo ciekawy i intrygujący przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Manoria- dla mnie to tez byl debiut w tej materii, ale poniewaz ciekawosc wzięla gore, wyprobowalam i z czystym sumieniem polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma piękny miąższ. Z pewnością smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słowo niekłopotliwy przekonuje mnie wystarczająco;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko- bardzo nam zasmakowal, polecam serdecznie
    Panna Malwinna- calkiem nieklopotliwy, wystarczy kilka razy zamieszac- zadnego wysilku a efekt bardzo pozytywny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i prosty przepis na chlebuś!A takie lubimy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bon Appetit- oj lubimy, zwlaszcza jesli chodzi o taki codzienny, szybki chlebek

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu ten chlebuś jest cudowny w przekroju:) ....a chrupiąca skórkę i ja uwielbiam:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam...jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolus, sama sie zdziwilam, ze taki dobry..
    Bozenko- tez tak mysle, a skoro nam smakuje to warto polecac innym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią bym się poczęstowała tak przepysznym chlebkiem, pięknie wyrośnięty i ta chrupiąca skórka wymarzona, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Samantha- polecam serdecznie, bo choc zwykly drozdzowiec to smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  13. swietny chlebek
    Niesamowity ma miazsz..wiesz wyglada jakbys dlugo i cierpliwie go wyrabiala, a tutaj w sumie zagniotlas go tylko kilka razy, a jaki efekt niesamowity!:)

    OdpowiedzUsuń