wtorek, 12 czerwca 2012
czekoladowo- brzoskwiniowy przekładaniec
Bardzo smaczny, przeplatany slodkimi i owocowymi smakami przekladaniec z galaretka i masą budyniową.
Serdecznie wszystkim polecam
przepis zaczerpnięty stąd
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/CIASTO-CZEKOLADOWO-SEROWE-DZIEN-I-NOC.html
Z racji posiadanych pod ręką skladnikow - lub braku innych- dokonalam zmian w przepisie, jednak calosc pozostaje w klimacie ciasta zaproponowanego przez Dagmare, ktorej bardzo dziekuje za pomysl
ciasto czekoladowe
5 jajek
200g cukru
100g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuscic w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubic z cukrem na sztywną pianę. Żółtka dodac do przestudzonej czekolady i delikatnie połączyc z ubitymi białkami. Dodawac porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykłozyc na formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C ok 30 minut.
masa budyniowa
pol litra mleka
1 duzy budyn smietankowy na 3/4 l mleka
kostka masla
Gotujemy budyn, zostawiamy do wystudzenia.
Maslo ucieramy na puch, stopniowo- po lyzce dodajemy zimny budyn, caly czas ucierając.
Dodatkowo
owoce- ja uzylam brzoskwin z puszki
2 galaretki- uzylam brzoskwiniowych- rozpuscic wg przepisu
Na upieczony czekoladowy spod wykladamy mase budyniową, na to ukladamy owoce, ktore zalewamy tęzejącą galaretką.
Podajemy np z dodatkiem bitej smietany i z czekoladową posypką.
Serdecznie zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda świetnie, zapraszam do wystawienie jednej z tych pyszności w konkursie, który odbywa się na moim blogu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciastko:)
OdpowiedzUsuńAgabi- dziekuje bardzo
OdpowiedzUsuńJolu- nam rzeczywiscie bardzo smakuje, przepis Dagmary na czekoladowe ciasto jest wart polecenia
bardzo eleganckie!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne się prezentuje. Pyszne musi być :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe :)
karmel-itka - dziekuje bardzo
OdpowiedzUsuńMajanko- pozdrawiam rowniez cieplutko
Przepyszna kosteczka z pysznym budyniowym kremem, piękny smakołyk :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBasiu wygląda przepysznie:) takie letnie ciasta (choć i w zimie takie robimy...wiem, wiem)sa po prostu fantastyczne, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa się tak nie bawię !!!! Jak znowu możesz ? Takie pyszności wystawiasz ciągle i ciągle ?Chyba przeniosę się jednak w pobliże
OdpowiedzUsuńKasiu- na slodkie ciasta to ja mam apetyt o kazdej porze roku..pozdrawiam rowniez bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńLutka- nie mam absolutnie nic przeciwko temu, z najwiekszą checia bede wpadac na Twoje mięska i salatki
Wygląda imponująco! Od razu mi się spodobało to ciacho:)
OdpowiedzUsuńjudik- zatem zapraszam do skosztowania
OdpowiedzUsuńBasiu, fantastyczne ciacho. Robiłam "dzień i noc" z przepisu Dagmary, jest po prostu pycha, ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba, muszę spróbować i z masą budyniową :)
OdpowiedzUsuńurtica- a ja musze zrobic oryginalne "Dzien i Noc",pozdrowionka serdeczne.
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie! Twoje ciasto pysznie prezentuje się! Zawsze warto eksperymentować i modyfikować przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńprawda, ze warto modyfikowac ale mozliwosc inspirowania sie dobrymi przepisami jest bezcenna wiec raz jeszcze dziekuje.
Usuń