wtorek, 12 czerwca 2012

czekoladowo- brzoskwiniowy przekładaniec


Bardzo smaczny, przeplatany slodkimi i owocowymi smakami przekladaniec z galaretka i masą budyniową.
Serdecznie wszystkim polecam





przepis zaczerpnięty stąd

http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/CIASTO-CZEKOLADOWO-SEROWE-DZIEN-I-NOC.html

Z racji posiadanych pod ręką skladnikow - lub braku innych- dokonalam zmian w przepisie, jednak calosc pozostaje w klimacie ciasta zaproponowanego przez Dagmare, ktorej bardzo dziekuje za pomysl

ciasto czekoladowe

5 jajek
200g cukru
100g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Czekoladę rozpuscic w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubic z cukrem na sztywną pianę. Żółtka dodac do przestudzonej czekolady i delikatnie połączyc z ubitymi białkami. Dodawac porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykłozyc na formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C ok 30 minut.



masa budyniowa

pol litra mleka
1 duzy budyn smietankowy na 3/4 l mleka
kostka masla

Gotujemy budyn, zostawiamy do wystudzenia.
Maslo ucieramy na puch, stopniowo- po lyzce dodajemy zimny budyn, caly czas ucierając.

Dodatkowo

owoce- ja uzylam brzoskwin z puszki
2 galaretki- uzylam brzoskwiniowych- rozpuscic wg przepisu



Na upieczony czekoladowy spod wykladamy mase budyniową, na to ukladamy owoce, ktore zalewamy tęzejącą galaretką.
Podajemy np z dodatkiem bitej smietany i z czekoladową posypką.
Serdecznie zapraszam







16 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, zapraszam do wystawienie jednej z tych pyszności w konkursie, który odbywa się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Agabi- dziekuje bardzo
    Jolu- nam rzeczywiscie bardzo smakuje, przepis Dagmary na czekoladowe ciasto jest wart polecenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne się prezentuje. Pyszne musi być :)
    Pozdrowienia ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. karmel-itka - dziekuje bardzo
    Majanko- pozdrawiam rowniez cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna kosteczka z pysznym budyniowym kremem, piękny smakołyk :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu wygląda przepysznie:) takie letnie ciasta (choć i w zimie takie robimy...wiem, wiem)sa po prostu fantastyczne, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się tak nie bawię !!!! Jak znowu możesz ? Takie pyszności wystawiasz ciągle i ciągle ?Chyba przeniosę się jednak w pobliże

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu- na slodkie ciasta to ja mam apetyt o kazdej porze roku..pozdrawiam rowniez bardzo serdecznie
    Lutka- nie mam absolutnie nic przeciwko temu, z najwiekszą checia bede wpadac na Twoje mięska i salatki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda imponująco! Od razu mi się spodobało to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  10. judik- zatem zapraszam do skosztowania

    OdpowiedzUsuń
  11. Basiu, fantastyczne ciacho. Robiłam "dzień i noc" z przepisu Dagmary, jest po prostu pycha, ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba, muszę spróbować i z masą budyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. urtica- a ja musze zrobic oryginalne "Dzien i Noc",pozdrowionka serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  13. A proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie! Twoje ciasto pysznie prezentuje się! Zawsze warto eksperymentować i modyfikować przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, ze warto modyfikowac ale mozliwosc inspirowania sie dobrymi przepisami jest bezcenna wiec raz jeszcze dziekuje.

      Usuń