czwartek, 12 lipca 2012

kieszonki z owocami


Kiedy przyjdzie Wam ochota na pyszne ciasteczko z dodatkiem pysznego owocu, sprobujcie mojej dzisiejszej propozycji.
Male, ladne i smaczne, przygotowane z ciasta drozdzowego z owocową wkladką.


skladniki

100ml mleka
1 jajko
250g bialej mąki chlebowej
25g ( 2 lyzki) cukru
1/2 lyzeczki soli
25g-(2 lyzki) masla, roztopionego
1 lyzeczka drozdzy suszonych

ulubione owoce ( sliwki, jablka, gruszki lub inne)



skladniki ciasta drozdzowego wymieszac lyzką, nastepnie przelozyc na omączony blat i wyrobic gladkie, elastyczne ciasto.
Wlozyc je do miski, przykryc folią i zostawic na okolo godz do wyrosniecia.
Po tym czasie rozwalkowac, wykroic foremką lub szklanką koleczka, na srodek nalozyc pokrojone w kostke owoce a nastepnie w trzech miejscach zlączyc brzegi ciasta aby otrzymac charakterystyczną kieszonkę.


Rozlozyc je na wylozonej papierem do pieczenia blaszce, ja dodatkowo wysmarowalam go tluszczem, poczekac, az nieco podrosną. W tym czasie nagrzac piekarnik do 190 st C , posmarowac ciasteczka pędzelkiem zamoczonym w mleku i piec ok 15-20 min do zrumienienia.


wszystkim bardzo goraco polecam,



18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziekuje, u nas znikaly blyskawicznie totez polecam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo zgrabne i smaczne kieszonki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie male drozdzoweczki z owocami, prawie na "jeden kęs", bardzo smaczne. Mysle ze by Ci zasmakowaly

      Usuń
  3. Małe śliczne cudo, pięknie je wykonałaś i z jaką precyzją ułożone owoce, coś wspaniałego ! Bardzo piękne, zatem ja się częstuję i poproszę na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu ja sie częstuję:) Czy u Ciebie też takie gorąco jak u mnie?:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj Jolu, chcialabym bardzo ale niestety leje prawie od 2 tygodni z krotkimi przerwami. Czestuj sie, zapraszam

      Usuń
  5. Śliczności Basiu, kuszące i już się nie mogę doczekać, aż wrócę do domu, żeby zrobić takie same:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu- dziekuje i bardzo gorąco polecam. Moje nastepne bedą z oryginalnym makowym nadzieniem lub z serem...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają niezwykle urodziwie, takie kapelusiki, myślę że są pyszne:) ja teraz najczęściej jagodzianki piekę ale takie chętnie bym spróbowała, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo chetnie skusilabym sie na jagodowe pysznosci, ale nie mam dostepu wiec wypiekam ze wszystkim, co znajde w sklepie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Basiu pięknie wygladaja te kieszonki ...a sieże owoce na pewno nadają im cudownego smaku i aromatu:) buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus nie masz pojęcia, jak szybko znikaly ze stolu...pewnie kwestia dobrego przepisu od Lutki, ale i owoce zrobily swoje.Goraco polecam

      Usuń