niedziela, 1 lipca 2012

kruche mega-owocowe


Ciasto, z ktorego jestem dumna.
Kruche warstwy -az trzy- w tym jedna kakaowa, dwie warstwy owocow, prawdziwy festiwal smakow. Jest jablko i gruszka w jednej warstwie oraz pyszne nektarynki z truskawkowym akcentem w warstwie drugiej. Jest tez pianka o smaku wisniowym i czekoladowa polewa. W sumie- choc z opisu wyglada na misz-masz, jest pyszne, kruchutkie, z nieprawdopodobną zdolnącią szybkiego znikania...


To, ze kruche ciasto jest pyszne nie ulega wątpliwosci. Nie moglo byc inaczej, gdyz przepis pochodzi od cudownej Asi z Book Me A Cookie

Asienko- serdecznie pozdrawiam!!!

http://bookmeacookie.blogspot.ie/2010/08/najlepsza-na-swiecie-szarlotka-z-pianka.html

Robilam juz te pyszną szarlotke z doskonalym skutkiem, jednak tym razem postanowilam wykorzystac wiecej owocow i dodac warstwe kakaową, ktorej orędowniczką byla Jolusia w swoich przepisach na kruche ciasta z owocami.




A zatem po kolei


ciasto

3 szklanki mąki
1 kostka masła/margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
opakowanie cukru waniliowego

Z podanych skladnikow wyrabiamy ciasto, ja zrobilam kruszonke i podzielilam ją na 3 częsci, do jednej dodalam kakao.
Jedna bialą czesc wysypalam do natluszczonej i posypanej bulką tarta foremki.





Teraz owoce

1 warstwa
po 3 szt gruszek i jablek- pokroilam drobno

warstwa 2
3-4 nektarynki pokrojone w plastry
kilka truskawek, rowniez pokrojonych

Na pierwsza, białą warstwe ciasta wykladamy wymieszane jablka i guszki, uprzednio mozemy ciasto posypac lekko bulką tarta.
Na to wysypyjemy druga częsc bialego ciasta, znow posypujemy bulką i wykladamy nektarynki z truskawkami.




Piana

5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel sypki, u mnie wisniowy

Ubijamy piane, dodajemy powoli cukier i sypki kisiel, calosc wykladamy na nektarynki

Teraz pora na ostatnią czesc kruszonki, tę kakaową. Wysypujemy ją na piane i wkladamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 st i pieczemy ok 50 minut.
Po upieczeniu polewamy ulubiona polewą czekoladową.

smacznego




11 komentarzy:

  1. O matko i córko, co za arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta Basiu:) U mnie jagodzianki:) I plener malarki... o jo joj:) chyba zostanę malarką:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu- tylko kruche ciasto, ale smaczne...
    Jolu- pochwal sie koniecznie, jak cos wymalujesz

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne ale na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zauberi- ono wcale nie jest pracochlonne, choc tak mogloby sie wydawac. Kruszonke wysypuje sie tylko warstwami przekladając wczesniej przygotowanymi tzn pokrojonymi owocami. Polecam serdecznie
    Andzia- dziekuje i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki zniewalające, mocno owocowe, pięknie się prezentuje i niesamowicie kusi, pozdrawiam Basiu :)
    P.S. przepis poprawiłam, z roztargnienia i pośpiechu nie dopisałam istotnych treści :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samantho- dziekuje, przepis zapisalam i sprobuje upiec. Mam nadzieje, ze mi sie uda..

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciacho Basiu! Ileż pysznych warstw! Podoba mi się:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym się wgryzła w wielki kawał tego pysznego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko- dziekuje bardzo i serdecznie zapraszam
    lutka- nie widze przeszkod, ciasto czeka na Ciebie

    OdpowiedzUsuń