sobota, 29 września 2012
wisniowy serniczek marmurkowy
dla wszystkich lasuchow, wielbicieli sernikow z dodatkami - sernik slodki, cięzki, wilgotny i bardzo smaczny. Zapraszam
Sernik przygotowalam w zasadzie z tego, co bylo pod ręką, warunkiem koniecznym jednak byl ser, u mnie gotowy- wiaderkowy. Reszta to calkowita improwizacja.
Spod
ok 300g digestive w czekoladzie
50g masla roztopionego
wymieszac, wylozyc spod tortownicy, ugniesc palcami, ja uprzednio wysmarowalam foremke maslem i wysypalam bulką tarta.
Przygotowany spod wkladamy do lodowki na czas przygotowania masy serowej
masa serowa
1 kg sera "wiaderkowego"
pol szklanki cukru- sernik bedzie wystarczająco slodki od dodatkow
3 lyzki mąki ziemniaczanej
6 jajek
pol puszki-ok 200g mleka skondensowanego slodkiego
pol sloiczka wisni w gęstym syropie-ok 150g
Ser przekladamy do miski, dodajemy cukier, miksujemy. Potem kolejno cale jajka, miksując po kazdym, mąke ziemniaczaną i na koniec mleko. Miksujemy.
Na ciasteczkowy spod wylewamy troszke masy, wykladamy czesc wisni i lyzke - dwie syropu, lekko mieszamy koncowką noza tworząc wzorek. Potem jeszcze dwukrotnie nakladamy ser na zmiane z syropem. Masa wyszla mi bardzo rzadka.Gotowe ciasto wkladamy do nagrzanego do 170 st piekarnika, pod spodem umieszczajac foremke z woda i pieczemy ok godziny i 15 min.Po upieczeniu wylaczamy piekarnik zostawiajac sernik w srodku na jakies 15 min, lekko otwieramy drzwiczki i pnownie zostawiamy na 15 min. Wyjmujemy sernik i zostawiamy do calkowitego wystudzenia, najlepiej na noc w lodowce. Mozna forme dodatkowo zabezpieczyc folia aluminiowa, na wypadek gdyby nasza rzadka masa chciala wyplynac z foremki. Gdyby sernik zacząl sie zanadto rumienic, z wierzchu rowniez mozemy zabezpieczyc folia aluminiowa. I tyle- zapraszam i zycze smacznego.
i jeszcze kawaleczek
Podajemy z syropem wisniowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czyli sernik dla mnie! zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńw takim razie najserdeczniej zapraszam
UsuńAż nabrałam ochoty na sernik!
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszny
UsuńPrezentuje się znakomicie!:)
OdpowiedzUsuńMniam, aż mi się sernika zachciało!:)
Zatem w najblizszym czasie bede zerkac u Ciebie na nowy serniczek...pozdrowionka
UsuńU Ciebie nawet improwizacja ma oszałamiający wygląd!!!Pycha
OdpowiedzUsuństokrotne dzieki, zapraszam na kęsa w towarzystwie kawusi..
UsuńSerniczek zachwycający ! Z chęcią bym przyleciała do Ciebie na ten przysmak, bo zdecydowanie jestem łasuchem ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie widze przeszkod, Samantho. Serdecznie zapraszam.
Usuńpysznie wygląda ja też często piekę sernik z sera wiaderkowego z Lidla ale nie dodawałam wiśni,a tu widzę że serniczek jest pyszniutki.
OdpowiedzUsuńCzasem takie eksperymenty dają swietne rezultaty a czasem mozna sie sparzyc...wisnie zdecydowanie polecam.
UsuńMogę dostać kawałeczek...? Wygląda olśniewająco :)
OdpowiedzUsuńalez oczywiscie, nawet kilka...
UsuńZjawiskowy serniczek Basieńko ....dosłownie cudo:) pozdrawiam i buziaka zasyłam:)
OdpowiedzUsuńdziekuje Jolus i sciskam mocno.
Usuń