sobota, 29 września 2012

wisniowy serniczek marmurkowy


dla wszystkich lasuchow, wielbicieli sernikow z dodatkami - sernik slodki, cięzki, wilgotny i bardzo smaczny. Zapraszam



Sernik przygotowalam w zasadzie z tego, co bylo pod ręką, warunkiem koniecznym jednak byl ser, u mnie gotowy- wiaderkowy. Reszta to calkowita improwizacja.

Spod
ok 300g digestive w czekoladzie
50g masla roztopionego
wymieszac, wylozyc spod tortownicy, ugniesc palcami, ja uprzednio wysmarowalam foremke maslem i wysypalam bulką tarta.
Przygotowany spod wkladamy do lodowki na czas przygotowania masy serowej

masa serowa

1 kg sera "wiaderkowego"
pol szklanki cukru- sernik bedzie wystarczająco slodki od dodatkow
3 lyzki mąki ziemniaczanej
6 jajek
pol puszki-ok 200g mleka skondensowanego slodkiego

pol sloiczka wisni w gęstym syropie-ok 150g


Ser przekladamy do miski, dodajemy cukier, miksujemy. Potem kolejno cale jajka, miksując po kazdym, mąke ziemniaczaną i na koniec mleko. Miksujemy.
Na ciasteczkowy spod wylewamy troszke masy, wykladamy czesc wisni i lyzke - dwie syropu, lekko mieszamy koncowką noza tworząc wzorek. Potem jeszcze dwukrotnie nakladamy ser na zmiane z syropem. Masa wyszla mi bardzo rzadka.Gotowe ciasto wkladamy do nagrzanego do 170 st piekarnika, pod spodem umieszczajac foremke z woda i pieczemy ok godziny i 15 min.Po upieczeniu wylaczamy piekarnik zostawiajac sernik w srodku na jakies 15 min, lekko otwieramy drzwiczki i pnownie zostawiamy na 15 min. Wyjmujemy sernik i zostawiamy do calkowitego wystudzenia, najlepiej na noc w lodowce. Mozna forme dodatkowo zabezpieczyc folia aluminiowa, na wypadek gdyby nasza rzadka masa chciala wyplynac z foremki. Gdyby sernik zacząl sie zanadto rumienic, z wierzchu rowniez mozemy zabezpieczyc folia aluminiowa. I tyle- zapraszam i zycze smacznego.






i jeszcze kawaleczek



Podajemy z syropem wisniowym







16 komentarzy:

  1. czyli sernik dla mnie! zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się znakomicie!:)
    Mniam, aż mi się sernika zachciało!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem w najblizszym czasie bede zerkac u Ciebie na nowy serniczek...pozdrowionka

      Usuń
  3. U Ciebie nawet improwizacja ma oszałamiający wygląd!!!Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stokrotne dzieki, zapraszam na kęsa w towarzystwie kawusi..

      Usuń
  4. Serniczek zachwycający ! Z chęcią bym przyleciała do Ciebie na ten przysmak, bo zdecydowanie jestem łasuchem ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widze przeszkod, Samantho. Serdecznie zapraszam.

      Usuń
  5. pysznie wygląda ja też często piekę sernik z sera wiaderkowego z Lidla ale nie dodawałam wiśni,a tu widzę że serniczek jest pyszniutki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem takie eksperymenty dają swietne rezultaty a czasem mozna sie sparzyc...wisnie zdecydowanie polecam.

      Usuń
  6. Mogę dostać kawałeczek...? Wygląda olśniewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjawiskowy serniczek Basieńko ....dosłownie cudo:) pozdrawiam i buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń