wtorek, 8 stycznia 2013

kruche ciasto kakaowe z jablkami, pianką i kruszonką



Kruche ciasta z owocami pojawiaja sie u mnie dosc często, staram sie zatem modyfikowac przepisy, aby uniknąc monotonii a jednoczesnie nie rezygnowac z wypiekow, ktore wszyscy lubimy.
Tym razem nieco zmieniona wersja ciasta Dorotus

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

Ciasto w oryginale smakowalo nam bardzo, jednak z braku malin i sugestii Joli, zeby zrobic kakaowy spod, postanowilam zaeksperymentawac z jablkami i kakaowym ciastem.


I tak oto kolejny raz przytocze przepis Dorotus na

ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Zarabiamy kruche ciasto mieszając mąke z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, po czym dodajemy maslo i siekamy je nozem razem z mąką. Dodajemy zoltka i zagniatamy palcami ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedna ok 60 proc, druga 40, obie zawijamy w folie i schladzamy w lodowce.( moja zmiana, do większej częsci na koncu wgniotlam 2 lyzki kakao).

Blaszke wykladamy papierem do pieczenia, scieramy większą czesc ciasta(u mnie kakaowa).
Podpiekamy w 190 st ok 20 min i studzimy


Pianka

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ubijamy bialka na sztywno, kiedy piana jest gotowa dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając, potem cukier wanilinowy i proszek budyniowy a na koncu struzką wlewamy olej nie przerywajac miksowania.

Owoce
w oryginale maliny, u mnie podsmazone kawalki jablek- 6 szt- z 2 lyzkami cukru i lyzka wody



Na popieczony, zimny spod nalozyc pianke, na to owoce i reszta kruchego ciasta.
U mnie nieco inaczej, kakaowy spod, podsmazone jablka, pianka i na to biale kruche ciasto.
Pieczemy w 190 st ok 40 min.
Po upieczeniu i schlodzeniu polalam polewą czekoladową.
Zapraszam




14 komentarzy:

  1. Takie ciasto to na pewno rozpływało się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubimy kruche ciasta z owocami w kazdej wersji, wiec nam smakowalo.Polecam

      Usuń
  2. Basiu takie pyszności serwujesz, że nie można się im oprzeć i można dosłownie oczami się zajadać ! Wspaniałe super ciacho !!! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantho dziekuje bardzo, ale jesli chodzi o pysznosci to dopiero u Ciebie jest w czym wybierac...Usciski

      Usuń
  3. Piękne jest. Muszę spróbować z ciemnym spodem .:)
    Pozdrowienia Basiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko dzieki, czasem warto wprowadzic chocby male zmiany, choc dla orygianalu uklon do ziemi, bo to jedno z najlepszych kruchych ciast z owocami jakie jadlam.

      Usuń
  4. to ciasto musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, pewnie ze pyszne, zapraszam na kawaleczek...

      Usuń
  5. Pyszności tylko kawusia i uczta gotowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko bez kawusi nie byloby pelni szczescia, kawosze niestety juz tak mają. Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  6. Mam pyszną kawę ,woda bulgoce wiec szybko pakuj ciacho ( chociaż kawałek !!!!) i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie opre sie pysznej kawie, zaraz pieke ciacho i pakuje. Dla mnie duzą kawusie, poproszę.

      Usuń
  7. Oj a ja dalej kombinuję i wypróbowuję różne wersje tego ciasta:). Uwielbiamy je i naprawdę nie ma ono sobie równych:) ..... z jabłkami też robię bardzo często,a le ja akurat z lenistwa surowymi:). Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus to wlasnie Ty mnie zainspirowalas tym kakaowym spodem i bardzo sie ciesze, ze wyprobowalam. Tez bedę dalej kombinowac..buziaczki

      Usuń