czwartek, 17 stycznia 2013

rolada smietanowo - makowa



Zjedzona juz dawno temu, jeszcze w okresie swiątecznym. Zdjęcia sie zachowaly, wiec propozycję zamieszczam, moze komus się spodoba.


Przepis na ciasto biszkoptowe -niezmiennie ten sam- od Paulinki z Kotlet TV

http://kotlet.tv/szybki-biszkopt

niepelna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia

Bialka ubijamy z cukrem na sztywna pianę,mozna dodac odrobine soli-będzie sie lepiej ubijac. Dodajemy po kolei zoltka, miksując a nastepnie przesianą mąke z proszkiem do pieczenia oraz wode. Mieszamy lyzką.
Pieczemy w duzej formie wylozonej papierem do pieczenia,( najlepiej, zeby papier wystawal poza boki blaszki- bedzie latwiej wyjac goracy biszkopt) w temp 200 stC ok 17 min.
Upieczony biszkopt przekladamy chwytajac za papier na sciereczke posypana cukrem pudrem, papierem na wierzch,sciągamy papier i zwijamy biszkopt w rolade razem ze sciereczką.


masa

250 g smietany kremowki
250g serka mascarpone
lyzeczka zelatyny rozpuszczona w 2 lyzkach wody -zelatyna stęzeje, przed dodaniem do masy podgrzewamy nie doprowadzajac do zagotowania i studzimy
2 lyzki cukru

winogrona
kilka lyzek gotowej masy makowej

Smietane mocno schladzamy i ubijamy z cukrem , dodajemy zelatyne i serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gladkiej masy.

Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy masą makową,ilosc zalezy od naszych upodoban, na to nakladamy mase smietanową i winogrona , zwijamy juz bez sciereczki. Zwinięta rolade zawijamy folią i schladzamy w lodowce.


Gotową roladę mozna posypac cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową.

serdecznie zapraszam





14 komentarzy:

  1. Mnie się bardzo podoba ! Piękna dekoracja i przepysznie wygląda ! Serdecznie pozdrawiam Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja rowniez przesylam cieplutkie pozdrowienia

      Usuń
  2. Basiu, rolada jak marzenie. Zjem monitor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, roldy u mnie goszczą czesto wiec wpadaj kiedy dusza zapragnie

      Usuń
  3. Super roladka,mak i śmietanka ubita -bardzo ciekawe połączenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko jestem pewna, ze by Ci zasmakowala, w razie czego bedę miala drugą w zanadrzu...

      Usuń
  4. Rodzinka to ma z Tobą dobrze !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. problem w tym, ze to ja jestem w niej najwiekszym łasuchem...

      Usuń
  5. A w srodku winogronko! Cudownie i pomysłowo bardzo:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast wisienki na torcie winogrono w roladce, tez moze byc...

      Usuń
  6. Ale smakowicie wygląda, muszę się przekonac do masy z serka i kremówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprobowac zawsze mozna...pozdrawiam

      Usuń
  7. Basiu fajny pomysł na zamianę zwykłej rolady w świąteczną:) .... choc w sumie dla mnie każda rolada jest niezwykła, bo ja sie ich troszkę boję:). Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus bez obaw, zapewniam, ze wyjdą Ci bez problemu pyszne i sliczne.

      Usuń