wtorek, 5 marca 2013

Miodowo-musztardowy kurczak w boczku



Natknęłam sie na niego tutaj



http://paletasmaku.blogspot.ie/2011/09/miodowo-musztardowy-kurczak-w-boczku-ze.html


i z miejsca mnie zauroczył. Musiałam sprobowac i to zarowno w wersji z filetami jak i pałkami. Obydwie smakują wybornie. Dzieki za przepis:)



Przepis cytuje z bloga Izy


Filety z kurczaka lub pałki-ilosc ok 80 dag
0,5 szklanki miodu naturalnego płynnego
0,5 szklanki musztardy
12 plastrów boczku wędzonego(potrzeba tyle plastrów, ile kawałków kurczaka)
sól, pieprz smaku
2 duże cebule
1 łyżka listków tymianku (świeżych)
2 szklanki pomidorków koktajlowych
3 małe bakłażany (opcjonalnie)
oliwa do posmarowania formy

Filety posypujemy solą i pieprzem.
Miod mieszamy z musztarda i tymiankiem i marynujemy w niej kurczaka, co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Na kurczaka kładziemy krazki cebuli i zawijamy boczkiem, podobnie mozemy zrobic z bakłazanami, ja pominęlam, bo akurat nie mialam.






Mięsko kładziemy na blachę wysmarowana oliwą i pieczemy 30 min w 200 st C
Nastepnie dokladamy pomidorki koktajlowe i dopiekamy jeszcze 5 min (opcja grilla)



Zapraszam i polecam serdecznie


8 komentarzy:

  1. Boczuś musi nadawać mięsu niesamowitego posmaku ...a dodatkowo musi cudownie chrupać:) buziolek Basieńko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus nam bardzo smakowało ale Jesie jak zwykle obrała mięsko z boczku...dzieci tak mają.Buziaczki kochana

      Usuń
  2. Fajna sprawa. Jadłam kiedyś filety zawijane w boczku i bardzo mi smakowały. Muszę kiedyś w domku przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale ,przeraża mnie tylko ilośc miodu ( u mnie raczej by nie przeszło !).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, ze jakos wcale smak miodu nie dominowal w tej potrawie, owszem, byl wyraznie wyczuwalny ale musztarda zrobila swoje. Cieplutko pozdrawiam

      Usuń