piątek, 26 kwietnia 2013

pomaranczowy sernik z maślanymi ciasteczkami



Wpadła mi w rece ksiazka TRADYCYJNE WYPIEKI, za ktorej użyczenie bardzo dziękuje Ewusi, a ktora to wzbogaciła mnie o sporo nowych przepisow do przetestowania. Jeden z nich juz sprawdziłam i jestem zachwycona. Niby taki zwykły serniczek, a w rzeczywistosci mega niezwykłe ciacho.
Cudowne, kruche ciasto, ktore wykorzystalam juz takze do innyvh wypiekow, oraz niezwykle aromatyczna, nasycona skorką pomaranczową masa serowa. Dodatek ciasteczek maslanych na wierzchu sernika to juz moj wymysl, ale to takze dodalo mu smaczku i uatrakcyjniło wygląd.
Serdecznie polecam




składniki ciasta kruchego

200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100g masła
100g cukru
1 torebka cukru waniliowego
sol





masa serowa

125g masła
250g cukru
sol
skorka otarta z jednej cytryny- uzylam pomaranczy
3 jajka
1 białko
50g mąki
1 torebka budyniu waniliowego
1 kg sera białego
3-5 lyzek mleka
60g migdałow mielonych
80 g rodzynek-pominelam
1 zoltko do posmarowania masy

dodatkowo

ok 10 ciasteczek maslanych z czekoladą




Mąke na ciasto wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat kuchenny, dodajemy jajko, masło, cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli.
Wszystko siekamy nozem a nastepnie zarabiamy kruche ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodowki na ok 30 min.
Masło o temp. pokojowej ucieramy z cukrem, solą, startą skorką cytrynową lub pomaranczową, dodajemy jajka, bialko, mąke i budyn z torebki. Mieszamy, dodajemy ser dwukrotnie zmielony i ucieramy. W razie potrzeby dodajemy mleka, aby konsystencja byla kremowa. Dodajemy migdaly i rodzynki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st( ja pieke w 160 st bez termoobiegu przez godzinę).
Tortownice o srednicy 26cm smarujemy tluszczem, ciasto rozwalkowujemy na dnie tortownicy podwijając brzegi.
Masę serową układamy na ciescie, wygladzamy, smarujemy zoltkiem, ja dodatkowo wylozylam na wierzch ciasteczka. Pieczemy godzine, studzimy chwilke przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a nastepnie całkowicie studzimy najlepiej przez noc w lodowce.




serdecznie zapraszam



15 komentarzy:

  1. Mmm, super, na pewno bym z chęcią spróbowała.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek! Uwielbiam, a takiego jeszcze nie robiłam. Cudny.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dla mnie i ciasto i masa serowa są niesamowite, polecam:)

      Usuń
  3. Wygląda mi na taki konkretny, prawdziwy sernik ... taki jaki lubię najbardziej:) .... Basiu Ty i Majanka jesteście prawdziwymi królowymi serników:) buziolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus sernik rzeczywiscie z tych cięzkich, ja tez takie lubię i myslę, ze by Ci posmakował. Buziaczki

      Usuń
  4. Wydaje się, że jest wilgotny i bardzo pyszny.
    Coś dawno Cię nie widziałam, odwiedzasz mnie jeszcze, Basiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alez oczywiscie, jestem niemalze codziennie, nie moglabym sobie odmowic spotkania z Tobą i Twoimi zwierzaczkami:)

      Usuń
    2. No to kamień z serca :)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda cudnie... Ale mi się chce sernika :)

    OdpowiedzUsuń