środa, 29 maja 2013

Marmurkowa rolada z jagodami i bitą smietaną



Uwielbiam rolady. Nie tylko ze względu na smak, ale tez i za to, ze szybko i łatwo sie je robi oraz to, ze slicznie sie prezentują.
Dzis zapraszam na nakrapianą roladę z dodatkiem bitej smietany i swieżych jagod.



Ciasto biszkoptowe niezmiennie od Paulinki z KOTLET TV, nieznacznie zmienione


niepelna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo
2 łyzki kakao




Bialka ubijamy z cukrem na sztywna pianę,mozna dodac odrobine soli-będzie sie lepiej ubijac. Dodajemy po kolei zoltka, miksując a nastepnie przesianą mąke z proszkiem do pieczenia oraz wode. Mieszamy lyzką. Częsc ciasta odlewamy do osobnej miski i mieszamy z kakao i 2 łyżkami wody.
Do duzej foremki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy biszkopt biały, nastepnie ten z kakao i lekko mieszamy widelcem w celu uzyskania wzorka.
Pieczemy w duzej formie wylozonej papierem do pieczenia,( najlepiej, zeby papier wystawal poza boki blaszki- bedzie latwiej wyjac goracy biszkopt) w temp 200 stC ok 17 min.
Upieczony biszkopt przekladamy chwytajac za papier na sciereczke posypana cukrem pudrem, papierem na wierzch,sciągamy papier i zwijamy biszkopt w rolade razem ze sciereczką.

125g smietany kremowki ubijamy z 2 łyzkami cukru, mozna dodac żelatyne, uprzednio wymieszana odrobiną zimnej wody a nastepnie podgrzaną- ja nie dodawałam.

Ostudzoną rolade rozwijamy, smarujemy masą smietanową i na niej układamy owoce- ja miałam akurat jagody, ale można też truskawki, cząstki moreli lub banany.Zwijamy roladę i odkładamy do lodowki na kilka godzin.



Zapraszam serdecznie








13 komentarzy:

  1. pięknie Ci wyszła:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, zapraszam serdecznie, rolada u mnie zawsze sie znajdzie:)

      Usuń
  2. Aż ślinka cieknie.A może być mus jagodowy?Polecam taki na www.anielskieprzysmaki.pl Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko jak najbardziej mus bedzie pasował idealnie, jesli tylko bedzie wystarczajaco gęsty, zeby sie nie wylewał. Chętnie podejrzę takowy u Ciebie:)

      Usuń
    2. I jeszcze dodam, ze wtedy proponowałabym odwrotną kolejnosc, najpierw posmarowac musem , potem smietaną, lub pozostac przy samym musie.Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Piękna rolada. Wiesz, ja pierwszą roladę mam jeszcze przed sobą, nigdy nie robiłam
    Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam, Madziu gorąco. Jestem pewna, ze jak sie przekonasz, jakie są fajne w przygotowaniu, bedziesz piekla je rownie często, jak serniczki:)

      Usuń
  4. U Ciebie jak zwykle pięknie i apetycznie .Rolada super !!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rolady wychodza mi zdecydowanie lepiej, niz salatki i surowki w ktorych Ty jestes niedoscigniona:)

      Usuń
  5. Oj Basiu kolejna cudna rolada ....a mi jakoś wychodzić nie chcą, wiecznie ciasto za bardzo spiekę:) wpraszam se wiec do Ciebie:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus moje zaproszenie dla Ciebie jest wiecznie aktualne:) Buziak

      Usuń
    2. Basiu wiem, wiem ....jak tylko Lilek podrośnie to postaram sie ze wszech sił:) buziaczki

      Usuń
  6. Każda z Twoich rolad jest piękna !

    OdpowiedzUsuń