środa, 29 maja 2013
Marmurkowa rolada z jagodami i bitą smietaną
Uwielbiam rolady. Nie tylko ze względu na smak, ale tez i za to, ze szybko i łatwo sie je robi oraz to, ze slicznie sie prezentują.
Dzis zapraszam na nakrapianą roladę z dodatkiem bitej smietany i swieżych jagod.
Ciasto biszkoptowe niezmiennie od Paulinki z KOTLET TV, nieznacznie zmienione
niepelna szklanka mąki
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
2 łyzki kakao
Bialka ubijamy z cukrem na sztywna pianę,mozna dodac odrobine soli-będzie sie lepiej ubijac. Dodajemy po kolei zoltka, miksując a nastepnie przesianą mąke z proszkiem do pieczenia oraz wode. Mieszamy lyzką. Częsc ciasta odlewamy do osobnej miski i mieszamy z kakao i 2 łyżkami wody.
Do duzej foremki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy biszkopt biały, nastepnie ten z kakao i lekko mieszamy widelcem w celu uzyskania wzorka.
Pieczemy w duzej formie wylozonej papierem do pieczenia,( najlepiej, zeby papier wystawal poza boki blaszki- bedzie latwiej wyjac goracy biszkopt) w temp 200 stC ok 17 min.
Upieczony biszkopt przekladamy chwytajac za papier na sciereczke posypana cukrem pudrem, papierem na wierzch,sciągamy papier i zwijamy biszkopt w rolade razem ze sciereczką.
125g smietany kremowki ubijamy z 2 łyzkami cukru, mozna dodac żelatyne, uprzednio wymieszana odrobiną zimnej wody a nastepnie podgrzaną- ja nie dodawałam.
Ostudzoną rolade rozwijamy, smarujemy masą smietanową i na niej układamy owoce- ja miałam akurat jagody, ale można też truskawki, cząstki moreli lub banany.Zwijamy roladę i odkładamy do lodowki na kilka godzin.
Zapraszam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pięknie Ci wyszła:) chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńJustynko, zapraszam serdecznie, rolada u mnie zawsze sie znajdzie:)
UsuńAż ślinka cieknie.A może być mus jagodowy?Polecam taki na www.anielskieprzysmaki.pl Monika
OdpowiedzUsuńMoniko jak najbardziej mus bedzie pasował idealnie, jesli tylko bedzie wystarczajaco gęsty, zeby sie nie wylewał. Chętnie podejrzę takowy u Ciebie:)
UsuńI jeszcze dodam, ze wtedy proponowałabym odwrotną kolejnosc, najpierw posmarowac musem , potem smietaną, lub pozostac przy samym musie.Pozdrawiam:)
UsuńPiękna rolada. Wiesz, ja pierwszą roladę mam jeszcze przed sobą, nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:*
Namawiam, Madziu gorąco. Jestem pewna, ze jak sie przekonasz, jakie są fajne w przygotowaniu, bedziesz piekla je rownie często, jak serniczki:)
UsuńU Ciebie jak zwykle pięknie i apetycznie .Rolada super !!!!!!!1
OdpowiedzUsuńrolady wychodza mi zdecydowanie lepiej, niz salatki i surowki w ktorych Ty jestes niedoscigniona:)
UsuńOj Basiu kolejna cudna rolada ....a mi jakoś wychodzić nie chcą, wiecznie ciasto za bardzo spiekę:) wpraszam se wiec do Ciebie:) buziaczki
OdpowiedzUsuńJolus moje zaproszenie dla Ciebie jest wiecznie aktualne:) Buziak
UsuńBasiu wiem, wiem ....jak tylko Lilek podrośnie to postaram sie ze wszech sił:) buziaczki
UsuńKażda z Twoich rolad jest piękna !
OdpowiedzUsuń