wtorek, 28 maja 2013

pyszne bułeczki



Jeśli ktos czekał kiedys niecierpliwie na telefon od weterynarza, jesli musial oddac zwierzątko pod narkoze ze swiadomoscią ryzyka, iz sie nie wybudzi- ten wie, o czym piszę. Kto wreszcie po calym dniu emocji (kroliczek ocalał) otworzył dzrwi męzowi wracającemu z pracy i usłyszał- szybko karetke, moje nerki!- ten rozumie, jak taki dzień wyczerpuje. Na szczescie wszyscy juz zaleczeni w domu, ale gdy emocje opadły zmęczenie dopadło mnie na dobre. Jednak jesc trzeba, a z radosci,ze juz po wszystkim nawet piec sie chce, zatem zapraszam na pyszne bułeczki, ktore znalazłam u Kasi

http://kasikowe-rewolucje.blogspot.ie/2012/07/puszyste-bueczki.html

Są rewelacyjne, zapraszam:)



z podanych skladnikow wychodzi 8 bułeczek

3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki przesianej mąki


1 żółtko
łyżka mleka- do posmarowania

Ulubione dodatki do posypania bułeczek np sezam, siemię, płatki, mak




Masło rozpusciłam w podgrzanym mleku, dodalam cukier, przestudziłam, dodałam drozdze i poczekałam, az zaczną pracowac.
Mąke wymieszałam z solą, dodałam drozdze z mlekiem, jajko i zarobiłam ciasto.
Odatawiłam na ok godzinę do wyrosnięcia, po czym podzieliłam na 8 częsci, uformowałam bułeczki i ułozyłam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam na czas nagrzewania piekarnika do 180 st, posmarowałam bułeczki żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypałam rożnymi dodatkami.



Kiedy piekarnik był nagrzany a bułeczki wyrosnięte włozylam je do pieca na ok 25 minut.
Wystudziłam i gotowe
Zapraszam serdecznie a Kasi dziekuje niezmiernie za przepis






8 komentarzy:

  1. Bułeczki prezentują się na zdjęciach na prawdę przepysznie. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś wykonać takie chociaż w części wyglądające tak jak te na powyższych zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko nie mam co do tego absolutnie żadnych wątpiwosci, zapewniam, ze upieczesz najpyszniejsze bułeczki na swiecie:)

      Usuń
  2. Cudowne,uwielbiam domowe bułki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, my też bardzo lubimy, toteż drozdzowe u mnie rownie często jak zakwasowce. Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wygladają przepysznie.Bardzo lubię drożdżowe ciasta.Juz bym zrobiła ale nie mam drożdży suchych .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę swieże drozdze, ale akurat nie miałam, wiec zrobiłam z uzyciem suchych. Drozdzowe kocham w kazdej postaci. Usciski:)

      Usuń
  4. Basieńko mam nadzieje, że z Mężem już wszystko ok ....bo to najgorsze co moze być jak naszym bliskim coś się dzieje .... Bułeczki są cudowne, uwielbiam domowe pieczywo. Własnie jutro piekę chlebki:) buziaczki Wam zasyłam

    OdpowiedzUsuń