poniedziałek, 24 czerwca 2013
chleb tradycyjny Anny
Dzis zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni, na zakwasie, z fantastyczną chrupiąca skorką. Bardzo mi posmakował i serdecznie Wam go polecam:)
Przepis znalazłam tu
http://sprawdzonakuchnia.pl/chleb-tradycyjny/
Składniki na zaczyn
360 g mąki pszennej zwykłej
70 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka suchych drożdży
330 g wody
Składniki na ciasto
400 g wody
330 g mąki żytniej (białej, typ 720)
220 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli ( morskiej)
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godz, ja zostawiłam na noc.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta, zaczynając od wody, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składnikow, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.
Po wyrosnięciu przekładamy do większej formy lub dwoch keksowek, wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tarta lub otrębami.
Pozosawiamy na około 30 min, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stC.
Spryskujemy piekarnik przed pieczeniem i po 5 min od włożenia chleba.
Pieczemy w 230 st 15 minut, po czym zmniejszamy temperature do 200 st i pieczemy dalej 40 minut.
Studzimy na kratce i zajadamy:)
Zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prosty i wygląda na pyszny. Buziaczki :**
OdpowiedzUsuńGosik, ja mysle, ze kazdy chlebek upieczony " własnymi ręcami" w domku jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. A jesli do tego jest zakwasowcem, to juz bajka. Sciskam serdecznie:)
UsuńBasiu cudowny ten chlebuś:) zapisuję do zrobienia, bo skoro polecasz to na pewno wart poświęconego mu czasu:)buziaki zasyłam Jola
OdpowiedzUsuńJolus mnie chebek sie spodobał a w Twoich rękach pewnie powstanie prawdziwe dzieło. Buziaczki :)
UsuńZawsze Twoje chlebki podziwiałam, ten także pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo, ja zawsze podziwiam Twoje ciasta, w ktorych jestes mistrzynią. Usciski:)
UsuńPODZIW !!!!!!!
OdpowiedzUsuń