poniedziałek, 24 czerwca 2013

chleb tradycyjny Anny


Dzis zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni, na zakwasie, z fantastyczną chrupiąca skorką. Bardzo mi posmakował i serdecznie Wam go polecam:)





Przepis znalazłam tu

http://sprawdzonakuchnia.pl/chleb-tradycyjny/



Składniki na zaczyn

360 g mąki pszennej zwykłej
70 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka suchych drożdży
330 g wody

Składniki na ciasto

400 g wody
330 g mąki żytniej (białej, typ 720)
220 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli ( morskiej)




Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godz, ja zostawiłam na noc.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta, zaczynając od wody, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składnikow, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.
Po wyrosnięciu przekładamy do większej formy lub dwoch keksowek, wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tarta lub otrębami.
Pozosawiamy na około 30 min, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stC.
Spryskujemy piekarnik przed pieczeniem i po 5 min od włożenia chleba.
Pieczemy w 230 st 15 minut, po czym zmniejszamy temperature do 200 st i pieczemy dalej 40 minut.
Studzimy na kratce i zajadamy:)

Zapraszam





7 komentarzy:

  1. Prosty i wygląda na pyszny. Buziaczki :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosik, ja mysle, ze kazdy chlebek upieczony " własnymi ręcami" w domku jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. A jesli do tego jest zakwasowcem, to juz bajka. Sciskam serdecznie:)

      Usuń
  2. Basiu cudowny ten chlebuś:) zapisuję do zrobienia, bo skoro polecasz to na pewno wart poświęconego mu czasu:)buziaki zasyłam Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus mnie chebek sie spodobał a w Twoich rękach pewnie powstanie prawdziwe dzieło. Buziaczki :)

      Usuń
  3. Zawsze Twoje chlebki podziwiałam, ten także pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo, ja zawsze podziwiam Twoje ciasta, w ktorych jestes mistrzynią. Usciski:)

      Usuń