niedziela, 2 czerwca 2013

pyszne ciasto z jagodami



Pozostaję w temacie jagod, ktore uwielbiam w kazdej postaci a w wypiekach szczegolnie.
Dzis propozycja ciasta,ktore szybko sie robi i smacznie potem zajada. Nie jest suche ani cięzkie, polecam.



240g oleju
4 jajka
200g cukru
500g mąki pszennej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1/8 lyzeczki soli
60g soku wycisnietego z pomaranczy

400g jagod




Olej, cukier i jajka zmiksowac razem w misce. Osobno wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszac mase jajeczną z maką i proszkiem, dodac sok pomaranczowy, dobrze wymieszac mikserem, dodac jagody,(garsc zostawic) ponownie wymieszac, tym razem łyżką. Wylozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tarta foremki.Na wierzch wyłozyc reszte jagod.
Wlozyc do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok godziny.


Wszystkich chętnych zapraszam serdecznie:)


4 komentarze:

  1. Nie mam jagódek ,ale przepis zachowam na sezon .
    Tak na marginesie - mogę kawałek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet wielki kawałek, jesli tylko Ci posmakuje:)

      Usuń
  2. Świeże ciasto z jagodami zawsze kojarzy mi się z okresem wakacji... Tylko czekać na świeże, prosto z krzaka i do roboty z ciastem i pierogami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie świeżutkie z krzaczka są najlepsze, a te pierogi - pycha!

      Usuń