niedziela, 2 czerwca 2013
pyszne ciasto z jagodami
Pozostaję w temacie jagod, ktore uwielbiam w kazdej postaci a w wypiekach szczegolnie.
Dzis propozycja ciasta,ktore szybko sie robi i smacznie potem zajada. Nie jest suche ani cięzkie, polecam.
240g oleju
4 jajka
200g cukru
500g mąki pszennej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1/8 lyzeczki soli
60g soku wycisnietego z pomaranczy
400g jagod
Olej, cukier i jajka zmiksowac razem w misce. Osobno wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszac mase jajeczną z maką i proszkiem, dodac sok pomaranczowy, dobrze wymieszac mikserem, dodac jagody,(garsc zostawic) ponownie wymieszac, tym razem łyżką. Wylozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tarta foremki.Na wierzch wyłozyc reszte jagod.
Wlozyc do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok godziny.
Wszystkich chętnych zapraszam serdecznie:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie mam jagódek ,ale przepis zachowam na sezon .
OdpowiedzUsuńTak na marginesie - mogę kawałek ?
Nawet wielki kawałek, jesli tylko Ci posmakuje:)
UsuńŚwieże ciasto z jagodami zawsze kojarzy mi się z okresem wakacji... Tylko czekać na świeże, prosto z krzaka i do roboty z ciastem i pierogami :)
OdpowiedzUsuńTakie świeżutkie z krzaczka są najlepsze, a te pierogi - pycha!
Usuń