niedziela, 29 stycznia 2012
chleb na ziarnku drozdzy
Przekonala mnie do tego chlebka autorka bloga MOJE PASJE.
Zobaczylam zdjecia, przeczytalam opis i bez zadnej zwloki upieklam to cudenko.
Cudenko- bo ma same zalety;
-szybciutko sie robi
-pieknie wyrasta
-ma niesamowitą skorke i pyszny miązsz
-co je bede sie tu produkowac, jak wiekszosc z Was ten chlebek dobrze juz zna, jest super!
zrodlo
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/chleb-na-ziarnku-drozdzy.html
potrzebujemy
625g mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu
wieczorem
mąke mieszamy z solą, drozdze rozprowadzamy w cieplej wodzie, wszystko ladnie mieszamy. Zrobi sie taka kleista papka, ktora przykrywamy i odstawiamy do dnia nastepnego.Rano wykladamy na oproszoną maką stolnice, wyrabiamy i zostawiamy na ok 20 min.Po tym czasie rozciągamy ciasto i skladamy wszystkie brzegi do srodka. Przekladamy do kosza do wyrastania i odtawiamy do wyrosniecia. W tym czasie nagrzewamy piec z garnkiem rzymskim, grzejemy piec do max temp- 240st i wkladamy chleb do rozgrzanego garnka. Pieczemy z przykrywą ok pol godz, zmniejszamy temp do 200 st i dopiekamy bez przykrywy jeszcze 15 min.
studzimy na kratce.
goraco polecam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja juz robiłam ten chlebek i również polecam..
OdpowiedzUsuńprawda, ze fajny? mimo, ze preferuje te na zakwasie, ten jest moim ulubionym.
OdpowiedzUsuńOjej, pamiętam ten chleb. Pyszny był:)
OdpowiedzUsuńoj, muszę koniecznie go zrobić:) Zwykle robię na zakwasie, ale ten wygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Mam na niego wielką chęć !:)
OdpowiedzUsuńWiosenko- pyszny i taki latwy do zrobienia, prawda?
OdpowiedzUsuńkasiac- ja tez pieke na bieżąco zakwasowce, ale te drozdzowe czesto mnie pozytywnie zaskakują
Majanko- trzeba sie koniecznie zmobilizowac...
Też robiłam i potwierdzam, że jest pyszny!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Asiek- i pomyslec, ze przy takim nakladzie pracy mozna miec taki pyszny chleb..
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebuś:) i pomyśleć, że tylko na ziarnku drożdży:) u mni ejutro dzień wypieku chleba:) buzieńka:)
OdpowiedzUsuńJolus- bede zagladac, ciekawe, co wypieczesz ciekawego, Twoje chlebki to juz wyzsza szkola jazdy..
OdpowiedzUsuńo jak się cieszę że skorzystałaś z przepisu i że Ci smakował :D Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńto ja sie ciesze, ze dane mi bylo posmakowac tego chlebka. Jest super, dziekuje za przepis.
Usuń