niedziela, 29 stycznia 2012

chleb na ziarnku drozdzy


Przekonala mnie do tego chlebka autorka bloga MOJE PASJE.
Zobaczylam zdjecia, przeczytalam opis i bez zadnej zwloki upieklam to cudenko.
Cudenko- bo ma same zalety;
-szybciutko sie robi
-pieknie wyrasta
-ma niesamowitą skorke i pyszny miązsz
-co je bede sie tu produkowac, jak wiekszosc z Was ten chlebek dobrze juz zna, jest super!

zrodlo

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/chleb-na-ziarnku-drozdzy.html



potrzebujemy

625g mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu

wieczorem

mąke mieszamy z solą, drozdze rozprowadzamy w cieplej wodzie, wszystko ladnie mieszamy. Zrobi sie taka kleista papka, ktora przykrywamy i odstawiamy do dnia nastepnego.Rano wykladamy na oproszoną maką stolnice, wyrabiamy i zostawiamy na ok 20 min.Po tym czasie rozciągamy ciasto i skladamy wszystkie brzegi do srodka. Przekladamy do kosza do wyrastania i odtawiamy do wyrosniecia. W tym czasie nagrzewamy piec z garnkiem rzymskim, grzejemy piec do max temp- 240st i wkladamy chleb do rozgrzanego garnka. Pieczemy z przykrywą ok pol godz, zmniejszamy temp do 200 st i dopiekamy bez przykrywy jeszcze 15 min.
studzimy na kratce.





goraco polecam


12 komentarzy:

  1. Ja juz robiłam ten chlebek i również polecam..

    OdpowiedzUsuń
  2. prawda, ze fajny? mimo, ze preferuje te na zakwasie, ten jest moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, pamiętam ten chleb. Pyszny był:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, muszę koniecznie go zrobić:) Zwykle robię na zakwasie, ale ten wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda! Mam na niego wielką chęć !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosenko- pyszny i taki latwy do zrobienia, prawda?
    kasiac- ja tez pieke na bieżąco zakwasowce, ale te drozdzowe czesto mnie pozytywnie zaskakują
    Majanko- trzeba sie koniecznie zmobilizowac...

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robiłam i potwierdzam, że jest pyszny!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiek- i pomyslec, ze przy takim nakladzie pracy mozna miec taki pyszny chleb..

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały chlebuś:) i pomyśleć, że tylko na ziarnku drożdży:) u mni ejutro dzień wypieku chleba:) buzieńka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolus- bede zagladac, ciekawe, co wypieczesz ciekawego, Twoje chlebki to juz wyzsza szkola jazdy..

    OdpowiedzUsuń
  11. o jak się cieszę że skorzystałaś z przepisu i że Ci smakował :D Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja sie ciesze, ze dane mi bylo posmakowac tego chlebka. Jest super, dziekuje za przepis.

      Usuń