wtorek, 20 marca 2012
paluszki krucho - drozdzowe
Zaciekawil mnie przepis, bo lubie zarowno ciasta kruche jak i drozdzowe.
Połączenie obydwu? Okazalo sie, ze efekt przerosl moje oczekiwania. PYSZNE są!!
Mięciutkie i kruchutkie, doskonale po upieczeniu, jak i na drugi dzien.
Bardzo wszystkim je polecam.
zrodlo
DOMOWE CIASTA I CIASTECZKA
ILONA DĄBROWSKA I KINGA OSMYCKA
Skladniki
25 dag mąki -1 1/4 szklanki
6 dag margaryny- dalam maslo
2 zoltka
1 jajko
2 dag drozdzy
lyzeczka cukru
2 lyzki smietany
szczypta soli
2 dag maku lub kminku
bialko do smarowania
tluszcz do blachy
Drozdze rozetrzec z lyzeczką cukru.
Mąke przesiac na stolnice i posiekac z margaryną.
Dodac zoltka, jajo, smietane, roztarte drozdze i sol.
Połączyc wszystkie skladniki w dosc luzne ciasto.
Z ciasta uformowac cienkie waleczki, posmarowac je roztrzepanym bialkiem, posypac makiem lub kminkiem i pokroic w paluszki o dlugosci ok 10 cm.
Mozna tez rozwalkowac placek na grubosc pol cm, posmarowac bialkiem, posypac makiem i pokroic w wąskie paski.Paluszki Ulozyc na natluszczonej blasze-(ja wylozylam blache papierem do pieczenia) i piec w gorącym piekarniku, az sie zrumienią.
Zapraszam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fantastyczny wypiek, uwielbiam
OdpowiedzUsuńmagda- robilam je pierwszy raz, ale z pewnoscią bede powtarzac, moze tez na slodko... pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńswietny przepis!:)
OdpowiedzUsuńJoasiu- zgadzam sie w zupelnosci, doskonala przekaska na wszelakie okazje.
OdpowiedzUsuńCudne te paluszki. A jakie mieciutkie są w środku!:)
OdpowiedzUsuńmam zamiar zrobić je w ten weekend, wyglądają przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńMajanko- są bardzo mięciutkie i wogole nic nie tracą z tej swiezosci na drugi dzien
OdpowiedzUsuńDorotko- bardzo polecam..
Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńja ciasto krucho - drożdżowe robie zawsze do strucli makowej, a teraz dodatkowo ciekawi mnie jakby smakowały takie paluchy, bo wyglądają pysznie:) buziaczki
OdpowiedzUsuńLutka- dziekuje, zapewniam, ze są pyszniutkie
OdpowiedzUsuńJolus- takiej strucli jeszcze nie jadlam, musze podpatrzec u Ciebie przepis..
Bardzo CI dziękuję za ten przepis, zrobiłam wyszło pysznie i polecam również na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńogromnie sie cieszę, juz pędze do Ciebie:)
UsuńDziś zrobiłam, rewelacja. Ląduje w ulubionych przepisach ;-)
OdpowiedzUsuń