wtorek, 20 marca 2012

paluszki krucho - drozdzowe


Zaciekawil mnie przepis, bo lubie zarowno ciasta kruche jak i drozdzowe.
Połączenie obydwu? Okazalo sie, ze efekt przerosl moje oczekiwania. PYSZNE są!!

Mięciutkie i kruchutkie, doskonale po upieczeniu, jak i na drugi dzien.
Bardzo wszystkim je polecam.


zrodlo

DOMOWE CIASTA I CIASTECZKA
ILONA DĄBROWSKA I KINGA OSMYCKA


Skladniki

25 dag mąki -1 1/4 szklanki
6 dag margaryny- dalam maslo
2 zoltka
1 jajko
2 dag drozdzy
lyzeczka cukru
2 lyzki smietany
szczypta soli
2 dag maku lub kminku
bialko do smarowania
tluszcz do blachy




Drozdze rozetrzec z lyzeczką cukru.
Mąke przesiac na stolnice i posiekac z margaryną.
Dodac zoltka, jajo, smietane, roztarte drozdze i sol.
Połączyc wszystkie skladniki w dosc luzne ciasto.
Z ciasta uformowac cienkie waleczki, posmarowac je roztrzepanym bialkiem, posypac makiem lub kminkiem i pokroic w paluszki o dlugosci ok 10 cm.
Mozna tez rozwalkowac placek na grubosc pol cm, posmarowac bialkiem, posypac makiem i pokroic w wąskie paski.Paluszki Ulozyc na natluszczonej blasze-(ja wylozylam blache papierem do pieczenia) i piec w gorącym piekarniku, az sie zrumienią.






Zapraszam



13 komentarzy:

  1. fantastyczny wypiek, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. magda- robilam je pierwszy raz, ale z pewnoscią bede powtarzac, moze tez na slodko... pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu- zgadzam sie w zupelnosci, doskonala przekaska na wszelakie okazje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne te paluszki. A jakie mieciutkie są w środku!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam zamiar zrobić je w ten weekend, wyglądają przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko- są bardzo mięciutkie i wogole nic nie tracą z tej swiezosci na drugi dzien
    Dorotko- bardzo polecam..

    OdpowiedzUsuń
  8. ja ciasto krucho - drożdżowe robie zawsze do strucli makowej, a teraz dodatkowo ciekawi mnie jakby smakowały takie paluchy, bo wyglądają pysznie:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Lutka- dziekuje, zapewniam, ze są pyszniutkie
    Jolus- takiej strucli jeszcze nie jadlam, musze podpatrzec u Ciebie przepis..

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo CI dziękuję za ten przepis, zrobiłam wyszło pysznie i polecam również na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś zrobiłam, rewelacja. Ląduje w ulubionych przepisach ;-)

    OdpowiedzUsuń