poniedziałek, 14 maja 2012

Biszkoptowy przekladaniec


Przegladajac mojego poprzedniego bloga natknęlam sie na kilka przekladancow i pomyslalam, ze warto by znow cos podobngo upiec. Po sprawdzeniu zawartosci szafek i lodowki postawilam na przypadek, zrobie biszkopt jasny i kakaowy, a potem sie zobaczy. W konsekwencji wyszlo dosc wysokie, wielosmakowe i calkiem pyszne ciacho.


Baze ciasta stanowią 2 biszkopty, jasny i kakaowy.


Biszkopt jasny

4 jajka
niepelna szklanka cukru
szczypta soli
2 lyzki maki ziemniaczanej
niepelna szklanka mąki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia


Ubijamy bialka z solą na sztywną piane, dodajemy cukier dalej ubijając, potem po jednym jajku dokladnie ubijając po kazdym jajku.Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ciastem .
Wylewamy na blaszke wylozoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st ok 25 min.

biszkopt kakaowy

Skladniki jak wyzej, z maki pszennej odkladamy 2 lyzki i zastepujemy je kakao.
Wykonanie- jak wyzej.



masa smietanowa

250 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru
100g serka mascarpone

Ubijamy zimną kremowke z cukrem i mieszamy z serkiem.

Dodatkowo potrzebujemy

2 galaretki czerwone
2 galaretki zolte
krem krowkowy
polewa czekoladowa
owoce- truskawki lub wisnie albo mieszane z puszki

Galaretki przygotowujemy w polowie wody wskazanej na opakowaniu, osobno zolta i czerowną.
Biszkopty nasączamy sokiem owocowym zmieszanym z alkoholem- po 2 lyzki.

Ciemny bszkopt umieszczamy na spodzie blaszki, wykladamy na niego mase smietanową.
W jasnym biszkopcie wycinamy szklanka kolka, biszkopt kladziemy na masie i w miejsca powstale po wycietych koleczkach wlewamy zastygajaca czerwona galaretke.
Na to wykladamy mase krowkową
owoce
zalewamy zolta galaretką
Wykanczamy polewą czekoladową.


zapraszam, czestujcie sie





13 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie i ta galaretka

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje, jak to przekladance, zwykle cieszą oko...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysokie ciasto pełne słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia- rzeczywiscie wysokie, jeden kawaleczek zaspokaja apetyt na slodycze

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten przekładaniec Basiu! Zapewne smakuje rewelacyjnie. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu ależ to ciasto ma w sobie dobroci:) piękny i pyszny wielowarstwowiec Ci wyszedł:) porywam kawałek ...należy mi się po ciężkim dniu pielenia chwastów:):) buziaczek

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowicie wyglada i az mi sie zachcialo takiego masowego przekladanca:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko- smakuje calkiem dobrze , a ze ma wiele tych smakow- kazdy znajdzie cos dla siebie
    Jolus- oj nalezy Ci sie zdecydowanie, zapraszam
    Aga- trzeba upiec, zachecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciacho! Ja mam dietę teraz, ale chętnie bym zjadła:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lutka- dziekuje, ciesze sie, ze sie podoba
    Jolu- mnie tez by sie dieta przydala, ale musialabym zerwac z blogami zeby uniknąc pokus...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto niebywałe, piękne, z przepyszną galaretką. Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Samantha- jest smaczne, ale co do wyglądu to moglo byc lepiej...

    OdpowiedzUsuń