piątek, 25 maja 2012

szaszłyki kalafiorowo- paprykowe z ziolowym ryzem


Kolorowe, smaczne i sycące danie na ktore skladaja sie szaszłyki z panierowanego, smazonego kalafiora i surowej, kolorowej papryki w towarzystwie gotowanego ryzu z dodatkiem ziol wszelakich, u mnie tym razem byla pietruszka i szczypiorek ale mozna dodac inne.


Ryz gotujemy, przyprawiamy ulubiona mieszanka ziol.
Moj ryz nie byl sypki, idealnie nadawal sie na tworzenie kulek ale oczywiscie mozna go zrobic na sypko.


Kalafior- u mnie mrozony- podgotowalam, po przestudzeniu panierowalam w mące, jajku i bulce tartej i smazylam na oleju. Papryke pokroilam na większe kostki, ktore na zmiane z kalafiorem nadziewalam na patyczki do szaszlykow.

Razem danie tworzylo smaczna calosc, nie bylo suche, soczysta papryka i kleisty ryz w połączeniu z panierowanym kalafiorem bardzo nam smakowalo. Polecam.


7 komentarzy:

  1. O, z kalafiorem nie robiłam. Świetnie się zapowiadają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu- u nas kalafior panierowany schodzi jak cieple buleczki, nawet sam, jak przekąska
    Majanko- sprobuj, moze Ci zasmakują..

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł .Wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  4. lutka- polecam szczegolnie amatorom kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny pomysł na szaszłyka:) u nas wczoraj też było szaszłykowo - grillowo:)wielki buziak Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolus - szaszlykowo- grillowo to brzmi bajecznie, dla Ciebie rowniez buziaczki!

    OdpowiedzUsuń