sobota, 30 czerwca 2012

bialy chleb z jajkiem


chleb, ktory wam dzis prezentuje, nieco rozni sie od klasycznego bialego pieczywa.
Zawiera bowiem dodatek jajka, co troszeczke zmienia jego kolor, konsystencja zwarta, regularne dziurki a smak jak najbardziej neutralny, choc zblizony do buleczki.Do tego chrupiąca skorka i czego chciec wiecej?


przepis na podstawie ksiązki
the ultimate bread machine cookbook

sredni bochenek

1 jajko plus 1 zoltko
woda- patrz w przepisie
500g mąki bialej chlebowej
2 lyzeczki cukru
1,5 lyzeczki soli
2 lyzki masla
1 lyzeczka drozdzy suszonych

Jajko i zoltko wloz do pojemnika z miarką, dolej wody do pojemnosci 300 ml, wymieszaj.
Mąke wymieszaj z solą, cukrem , drozdzami, dodaj plyn i roztopione, przestudzone maslo.Wszystko razem wymieszaj a nastepnie wyrob gladkie, elastyczne ciasto.
Przykryj je folia lub wloz miske z ciastem do foliowej reklamowki i odstaw do wyrosnięcia. Gdy ciasto jest juz wyrosniete zagniec je raz jeszcze i uformuj bochenek.
Foremke- srednia keksowka- wysmaruj maslem i wysyp bulką, wloz bochenek i odstaw pod przykryciem do wyrosniecia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st C.
Piecz ok 45 min lub do momentu, gdy postukany od spodu wyda gluchy odglos.


zapraszam do konsumpcji i zycze smacznego





13 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Chlebek przepiękny, aż miło patrzeć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie piekłam chleba z jajkiem chociaż widziałam już kilka ciekawych propozycji, łącznie z Twoją:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzikowiec- dziekuje bardzo, nam smakuje wiec polecam
    Wiosenka- mysle, ze warto sprobowac, takze takiego z jajkiem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ten chlebuś:)
    Lubię jak chlebek ma takie dziurki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim chlebem jeszcze sie nie spotkałam, bardzo ciekawy pomysł Basieńko:) wielki buziak zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko- ja tez kocham te dziurzaste chleby
    Jolus- ja tez robilam po raz pierwszy , lubie takie chlebowe eksperymenty

    OdpowiedzUsuń
  7. Basiu zachwycasz tymi cudnymi chlebkami, jak zwykle znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Samantho- znakomite chlebki to na kilku innych blogach, u mnie to taka namiastka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Basiu chlebuś wyszedł wspaniale, wygląda na taki leciutki, pewnie rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  10. No, jak zwykle cudny i taki apetyczny .Brak słów

    OdpowiedzUsuń
  11. Adriana- jest taki " bułeczkowaty", ale swietnie sie sprawdzil
    Lutka- dziekuje ogromnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Basiu, kolejny chlebek zrobiłaś taki, że na mojej diecie wytrzymuję już na zaciśniętych zębach! Upiekę go rodzinie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu- podziwiam Cie za te diety, ja jestem zbyt slaba na takie wyrzeczenia

    OdpowiedzUsuń