czwartek, 28 lutego 2013
wisienka na ...chlebie
a dokładniej mowiąc, chlebowe dodatki, ktore sprawiają, ze chlebek staje sie wyjatkowy smakowo i armatyczny oraz slicznie sie prezentuje.
Ostatnio naszym ulubiencem jest
żurawina z wiśnią, ktora cudownie komponuje sie ze składnikami i sprawia, ze pieczywo jest niczym używka, ciagle chce sie więcej.
Rownie ciepło domownicy przyjęli wersje z zoltym serem i drobno posiakanymi migdałami.
Moze i dziwnie brzmi, ale za to smakuje wybornie
Oczywiscie zioła i nasionka wszelakie to klasyka dodatkow chlebowych, ale mnie osobiscie wyjatkowo smakuje w chlebie siemie lniane.
Prezentowalam juz taki chlebek od Liski, jest rewelacyjny.
http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2013/01/chleb-pszenno-zytni-z-siemieniem-lnianym.html
Nie moglabym tu zapomniec o czosnku, jest to takze moj faworyt
http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2012/08/bagietki-czosnkowe.html
A moze wędlina?
http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/12/buleczki-z-szynka.html#ListaKomentarzy
lub prażona cebulka?
http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/05/polski-chleb-wiejski-z-prazona-cebulka.html
Można by tak mnożyc, bo przeciez doskonale sprawdzaja sie tez płatki owsiane i wiele innych dodatkow.
Oczywiscie nie ma tu wielkiego znaczenia, czy chlebek jest drozdzowy, czy na zakwasie, dodatki w kazdym przypadku dodaja tego szczegolnego smaczku i bardzo go wzbogacaja.
A Wam jakie dodatki w pieczywie smakuja najbardziej?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ładna ta wisienka na chlebku :)W ogóle wszystkie cudne Kochana :)
OdpowiedzUsuńMadziu dziekuje Ci bardzo i na pajde z wisienką zapraszam.
UsuńU mnie cięzko jest z dodatkami. Najbardziej lubią taki najprostrzy chleb pszenny, a szkoda, bo ja bardzo lubię eksperymetowac i zmieniać przepisy.
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wyszedł sercowy:)
ja tez mam taki problem z Jessiką, tylko zwykle biale pieczywo ew. bulki. Zatem pieke przewaznie dwa chlebki, w tym jeden z dodatkami a drugi bez.W ten sposob kazdy je ,co lubi.
UsuńJuż sobie wyobrażam jak smakuje np z twarożkiem ?!Pewnie pysznie
OdpowiedzUsuńoj smakuje, a poza tym cieszy, jak kazdy własnorecznie wypiekany chlebek. Zdecydowanie namawiam.
UsuńJa osobiście lubię w chlebie nasionka, a w żytnim śliwki suszone lub wędzone... ale niestety moi chłopcy najbardziej lubią czyste pieczywo .... dlatego też bardzo rzadko piekę coś z dodatkami. Cudowna serduszkowa foremka:). Zasyłam buziaki Słoneczko:)
OdpowiedzUsuńJolus te Twoje zytnie ze sliweczką to moje marzenie, ale jakos nie moge sie do nich zabrac...buziaczki i usciskow calą mase zasylam.
Usuń