czwartek, 28 lutego 2013

wisienka na ...chlebie



a dokładniej mowiąc, chlebowe dodatki, ktore sprawiają, ze chlebek staje sie wyjatkowy smakowo i armatyczny oraz slicznie sie prezentuje.

Ostatnio naszym ulubiencem jest
żurawina z wiśnią, ktora cudownie komponuje sie ze składnikami i sprawia, ze pieczywo jest niczym używka, ciagle chce sie więcej.






Rownie ciepło domownicy przyjęli wersje z zoltym serem i drobno posiakanymi migdałami.
Moze i dziwnie brzmi, ale za to smakuje wybornie





Oczywiscie zioła i nasionka wszelakie to klasyka dodatkow chlebowych, ale mnie osobiscie wyjatkowo smakuje w chlebie siemie lniane.
Prezentowalam juz taki chlebek od Liski, jest rewelacyjny.

http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2013/01/chleb-pszenno-zytni-z-siemieniem-lnianym.html

Nie moglabym tu zapomniec o czosnku, jest to takze moj faworyt

http://smakimojejkuchni.blogspot.ie/2012/08/bagietki-czosnkowe.html


A moze wędlina?


http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/12/buleczki-z-szynka.html#ListaKomentarzy

lub prażona cebulka?

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/05/polski-chleb-wiejski-z-prazona-cebulka.html

Można by tak mnożyc, bo przeciez doskonale sprawdzaja sie tez płatki owsiane i wiele innych dodatkow.

Oczywiscie nie ma tu wielkiego znaczenia, czy chlebek jest drozdzowy, czy na zakwasie, dodatki w kazdym przypadku dodaja tego szczegolnego smaczku i bardzo go wzbogacaja.
A Wam jakie dodatki w pieczywie smakuja najbardziej?

8 komentarzy:

  1. Ładna ta wisienka na chlebku :)W ogóle wszystkie cudne Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziekuje Ci bardzo i na pajde z wisienką zapraszam.

      Usuń
  2. U mnie cięzko jest z dodatkami. Najbardziej lubią taki najprostrzy chleb pszenny, a szkoda, bo ja bardzo lubię eksperymetowac i zmieniać przepisy.
    Twój chlebek wyszedł sercowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez mam taki problem z Jessiką, tylko zwykle biale pieczywo ew. bulki. Zatem pieke przewaznie dwa chlebki, w tym jeden z dodatkami a drugi bez.W ten sposob kazdy je ,co lubi.

      Usuń
  3. Już sobie wyobrażam jak smakuje np z twarożkiem ?!Pewnie pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakuje, a poza tym cieszy, jak kazdy własnorecznie wypiekany chlebek. Zdecydowanie namawiam.

      Usuń
  4. Ja osobiście lubię w chlebie nasionka, a w żytnim śliwki suszone lub wędzone... ale niestety moi chłopcy najbardziej lubią czyste pieczywo .... dlatego też bardzo rzadko piekę coś z dodatkami. Cudowna serduszkowa foremka:). Zasyłam buziaki Słoneczko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolus te Twoje zytnie ze sliweczką to moje marzenie, ale jakos nie moge sie do nich zabrac...buziaczki i usciskow calą mase zasylam.

      Usuń