środa, 22 maja 2013

pizza na grubym spodzie



Szukając przepisu na pizzę znalazłam prawdziwy skarb.

Bardzo smaczne ciasto, serdecznie polecam i zapraszam na blog autorki po oryginał

http://pomidoribazylia.blogspot.ie/2011/09/idealna-pizza-danielle.html


nadzienie zmieniłam ale jestem pewna, ze wkrotce zrobie w całosci dokładnie wg receptury. Tymaczasem zapraszam na kawałek pizzy



0,5 kg wody
900 gram mąki (ok. 150 g odsypać do podsypywania)
25 g soli
13 g drożdży
30 g oleju
300 g gęstego sosu pomidorowego
ulubione dodatki



Rozpuszczamy drozdze i sol w niewielkiej ilosci wody, odlanej z podanej ilosci w przepisie.
Mieszamy mąke z wodą, wyrabiamy i dolewamy drozdze, ponownie wyrabiamy ok 3 min.
Dodajemy oliwe i znow przez 3 min wyrabiamy. Ciasto zostawiamy do wyrosnięcia na 20 min, po czym dzielimy na 2 częsci, formujemy 2 kule i zostawiamy pod przykryciem na ok 2 godziny.
Przygotowyjemy formy, w ktorych bedziemy piec, smarując je olejem, wyrosnięte ciasto przekładamy do foremek i rozciagamy ciasto na zewnątrz brzegow. Smarujemy sosem pomidorowym i ponownie odstawiamy. W przepisie było to 1,5 godz, ja zostawiłam na ok 45 min.
Nakładamy dodatki i pieczemy w 220 stC ok 20-25 min

Pizza jest przepyszna, polecam!


9 komentarzy:

  1. łaał, na obłędnie grubym cieście. kiedyś taką uwielbiałam, ale ostatnio preferuję cienkie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię jedne i drugie, ale to ciasto mnie urzekło:)

      Usuń
  2. Łał ,jaka fajna, na pysznym grubym cieście, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jesli wpadniesz jutro na pizze to juz dzis zaczne zarabuac ciasto. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja ostatnio piekę tylko na cienkim cieście, bo piekę na kamieniu ...ale kiedyś gdy piekłąm na blasze zawsze było to grubsze ciasto .... kawałek takiej pizzy wystarczył, zeby człowiek czuł sie pełny:) buziaczki Basieńko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie mam kamienia, ale na pizze skuszę sie zawsze i na kazdym spodzie. Buziaczek:)

      Usuń
  4. Na grubym najlepsza ! Twoja wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Hаve you еveг thought about adding a little bit
    moгe than just yοur articlеs? I mean, ωhat you ѕay iѕ fundamental аnd eνerуthing.
    Neѵertheleѕs think abοut if you addеd some
    gгeat graphiсs or νіdеo clipѕ to
    give your posts more, "pop"! Your content is eхcellеnt
    but with images and videos, thiѕ blog
    coulԁ certainly be one of the greаtest in itѕ niche.
    Gοоd blog!

    Stop by my site - Rzym zabytki

    OdpowiedzUsuń